Ana Sayfa / Pilonidal Sinus Hastalık Bilgileri / Makat Akıntısı (Kıl Dönmesi İltihabı) Neden Olur?

Makat Akıntısı (Kıl Dönmesi İltihabı) Neden Olur?

Kıl Dönmesi İltihabı

Dikkat ederseniz son zamanlarda geliştirilmeye çalışılan robotlara çeşitli insansı özellikler kazandırılmaya çalışılıyor. Fakat insanın özelliklerine baktığınızda aslında sayılmayacak kadar fazla olduğunu görürsünüz. O nedenle robotlara insansı özellikleri eklemek yüzlerce yıl daha sürebilir. Bu sayfada Plonidal Sinüs hastalarında görülen ve vücudun kendini yabancı cisimlere karşı nasıl koruma altına aldığını göreceğiz. Tabii ki konuyu daha net anlayabilmek için hastalığın yapısını bilmek gerekir. Kıl dönmesi büyük ölçüde kuyruk sokumu bölgesinde görülen ve vücudumuzun çeşitli yerlerinden dökülen kıl, tüy, elbise tozu gibi maddelerin cilt altına girmesi halidir.

Makat Akıntısı

Vücut Yabancı Cisimleri Algılayarak Önlem alır
Kuyruk sokumu bölgesinden cildi delerek deri altına giren yabancı maddeler için vücut hemen harekete geçerek koruyucu ve önleyici önlemlere başvurmaktadır. Bu kapsamda ilk olarak cilt altına giren kılları yok etmek adına bir sıvı salgılar. Beyaz renkteki bu sıvı maalesef beklenen etkiyi gösteremeyip, cilt altındaki yabancı cisimleri imha edemez. Sonrasında ise cilt altında biriken yabancı cisimleri koruyucu bir zar ile kaplayarak onların cilde temasını önlemektedir.

Salgılanan Sıvı Vücut Dışına Çıkması Gerekir
Cilt altındaki yabancı cisimleri imha etmek için salgılanan sıvı vücut dışına çıkması gerekir. Bunun içinde genelde kılların giriş deliklerini kullanmaktadır. Bu durumda makatta akıntı problemi ortaya çıkmaktadır. Makat akıntısı günlük 2-3 damla olacak düzeyde olup, iç çamaşırını ıslatacak düzeyde olmaktadır.

Kişide Ateşlenme Görülebilir
Cilt altında biriken kılları ciltten uzak tutmak için zar ile kapladığını belirttik, bu zar çok sağlam olmayıp, basit bir şekilde zarar görecek düzeydedir. Öyle ki sert oturuşlar, kuyruk sokumuna alınacak tekme gibi darbeler yanı sıra uzun yolculuk esnasında bu zar zarar görebilir. Bu şekilde kişide farklı sıkıntılar görülebilir. Bu sıkıntıların başında ise ateşlenme görülmektedir.

Kıl Dönmesi Apsesine Neden Olabilir
Makat akıntısı yada diğer adıyla kıl dönmesi iltihabı normal akış sürecinde ciddi bir soruna neden olmaz. Fakat bu akıntı her zaman düzgün bir şekilde devam etmeyebilir. Çünkü akıntının dışarı çıktığı delik yada delikler tıkanması halinde akıntı dışarı çıkamayarak apse dediğimiz soruna neden olmaktadır. Kıl Dönmesi apsesi ile ilgili ayrıca detaylı bir sayfa hazırlanmış olup, kesinlikle geç kalınmadan boşaltılması gereken bir sorundur. Yoksa geçen her zaman apsenin olduğu cilde hasar vermektedir.

Sonuç Olarak (Makat Akıntısı Ciddiye Alınmalıdır)
Kıl dönmesi belirtileri çok fazla olmayıp, en belirgin hali ilk etapta kuyruk sokumunda delik ve akıntı olmaktadır. Çamaşırı ıslatacak düzeyde bir akıntı problemi yaşıyorsanız mutlaka bir genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gereklidir.

IDEA Kliniklerde Ücretsiz Muayene İmkanı Sunuluyor
Son olarak güzel bir sağlık haberi verelim. Anal bölge ile ilgili yaşadığınız tüm sorunlar için IDEA kliniklerinden yararlanabilirsiniz. Alanında tecrübeli Proctoloji (Makat Hastalıkları) uzmanlarının görev yaptığı idea kliniklerde tüm hastaların muayenesi ücretsiz olarak yapılıyor.

Yapılan muayenede kıl dönmesi teşhisi konursa 5 dakika gibi kısa bir sürede Mikro Sinüsektomi yöntemi ile tedavi olursunuz. Apse olması halinde ise öncelikle apse boşaltılır ve hasta 2 ay sonra tedaviye gelmesi önerilir.

Yazar Kıl Dönmesi Uzman

325 Yorumlar

  1. Hocam 1 ay önce kıl dönmesi ameliyatı oldum.Dikişli olarak yapıldı.2-3 hafta önce bütün dikişler alındı.Günlük yaşantımı olumsuz etkileyecek şekilde akıntı oluyor piste kokuyor.Pantolona hatta yataklara koltuklara gececek kadar akıntı oluyor.Bakıldığım herhangi bir açıklık yok yara kısmında nereden geliyor bu akıntı ve nasıl geçer çok kötü bir durum bunun çaresi yokmu bunun lanet birşey?
    Op. Dr. Demet Ağras
    tedavide kullanılan ameliyat yöntemi iyileşmenin kalitesinide çok etkiler.eğer yeterince araştırıp mikrosinusektomi yöntemi ile tedavi olsaydınız bu sıkıntıları büyük olasılıkla yaşamazdınız.iyileşme 2-4 ay sürebilir.tedaviyi yapan hekiminize kontrole gitmenizi öneririm.iyileşme geciktiği için reaksiyon olabilir

  2. Hocam merhaba . Bende subatin sonu gbi bi sislik olsu doktora gittigimde kil donmesi dedi . 1 hafta sonra o sislikteki iltihapi bosalttilar . E haliyla 1 yada 1 bucuk hafta akinti oldu . Bende duzenli pansumani yaptirdim . Sonrasinda ameliyat olmadim . Ameliyat olunca uzun sure evde kalmam gerekiyordu . Simdi hafif hafif koku yapiyor nedeni nedir ve fenol tedavisini oneriyomusunuz ?
    Op.Dr.Atilla KAYA
    Fenol tedavisinde delikler ve kıl yumağının kapsülü kaldığı için gerçek bir tedavi değildir, geçiştirme tedavisidir

  3. Hocam merhaba 17 yaşında yeğenim mayıs ayında 5. Kıl dönmesi ameliyatı oldu. Hiç bir seferinde yara tam olarak kapanmadı son ameliyatında kemiğe kadar inip temizlendiği söylendi ama şuanda hala iltihab şeklinde akıntısı var bunun bu kadar sık tekrarlama sebebi ne olabilir alabileceğimiz önlemler varmı ne yapabiliriz kendimizi çok çaresiz hissediyoruz teşekkürler
    Op.Dr.Nizam KURTDERE
    Bu durumda çok temiz pansuman dışında yapılacak bir şey yok.

  4. Hocam benim 2.5 yıldır kıl dönmesi rahatsızlığım var. Öğrendiğim ilk gün harici hiç bir zaman iltihaplanma şükür ki olmadı. Ne kadar geçiktirebilirim. Bir de Bir kaç keere çok uzun bir kıl geldi bölgeden
    Op.Dr.Atilla KAYA
    bence apse oluşmadan ve hastalığınız daha fazla ilerlemeden tedavinizi yaptırmalısınız.ilerleyince tedavisi güçleşir ve zuzun sürer.kliniğimizde muayene ücretsiz ve biz kliniklerimizde kıl dönmesini mikrosinusektomi yöntemi ile tedavi ediyoruz.hasta aynı gün işine ve sosyal yaşamına dönebiliyor.

  5. Hocam daha henuz 14 yasindayim yaklasik 1 yildir kil donmemin oldugunun farkindayim ama bugun bi garip bisey oldu sirt ustu uyudum bide kalktim tuvalete gittigimde kan killar ve akinti olmaya baslamisti sizce ameliyat olmalimiyim akindi arada devam ediyo lutfen cevaplayinn…
    Op. Dr. Atilla Kaya
    Evet ameliyat olmalısınız yoksa ilerler, mikro sinüsektomi yöntemini araştırın

  6. Merhaba hocam ben kıl dönmesinden ameliyat oldum 3 yıl önce o amelıyata kıl alınmıştı ve şimdide nerdeyse her yıl ameliyat oluyorum enfeksiyondan titizlikte gösteriyorum doktorlar yarayı biraz acık biraktılar mıkrop aksın diye ama her defasında oluyor tam 4 kere ameliyat oldum enfeksiyondan şimdi ne yapabilirimde bundan kurtulabilirim bıktım artık ameliyat olmaktan 🙁 bugün de böyle o yarada yanma hissi var.Akıntı yok koku yok neden oluyor bu hocam ?
    Op. Dr. Demet Ağras
    daha önce 4 defa operasyon geçirdiğiniz için ,kliniğimizde muayene ücretsiz gelirseniz durumunuzu değerlendirip, sizin için neler yapabileceğimize karar verebiliriz

  7. Merhaba hocam kıl dönmesinden ameliyat oldum 4 kere 1.ci ameliyatta kıl alınmıştı ama diğerleri enfeksiyon ameliyat-ı artık bu lanet şeyden kurtulmak istiyorum bir tedavisi yok mu acaba? Bugünde sadece böyle bir yanma var.Akıntı pis koku felan yok şuan nedeni nedir ?
    Op.Dr.Nizam KURTDERE
    Sizin durumunuzu değerlendirmek için görmek lazım.

  8. Hocam ben ameliyat olalı 2 yıl oldu ve arada sırada agrı yapıyordu sonra geçiyordu simdi tekrar başladı biraz şişlik var intihapda akıyor tekrarlamış mi ameliyat mi olacam hocam
    Op.Dr.Nizam KURTDERE
    Tekrarlamış olma ihtimali yüksek,muayene ile kesin karar verebiliriz,tekrarlamışsa ameliyat gerekir.

  9. İyi Günler Hocam Ben Ameliyat olalı 4 ay oldu intihap durdu ama yara halen kapanmadı.. 4 aydırda her gün pansuman oluyorum.. kanser öldürür kıl dönmesi süründürür teorisi doğrumu oluyor.
    Op.Dr.Adil ALTINSOY
    biraz doğru ama tedavide kullanılan yöntem önemli.mikrosinusektomi yöntemi ile tedavi olsaydınız tüm bunları yaşamazdınız.kliniğimizde muayene ücretsiz gelirseniz durumunuzu değerlendirip sizin için yapabileceğimiz ne varsa yapabiliriz

  10. hocam merhaba benim kalçamın bir tarafında altı yarılmış gibi olmuş hangi ameliyatı önerirsiniz şimdiden teşekkürler
    Op.Dr.Adil ALTINSOY
    kliniğimizde muayene ücretsiz gelirseniz durumunuzu muayene ile değerlendirip mikrosinusektomi yöntemi ile normal yaşamınıza ara vermenize gerek kalmadan tedavinizi yapabiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Whatsapp Destek
İletişim Bilgilerimiz