Ana Sayfa / Pilonidal Sinus Hastalık Bilgileri / Makat Akıntısı (Kıl Dönmesi İltihabı) Neden Olur?

Makat Akıntısı (Kıl Dönmesi İltihabı) Neden Olur?

Kıl Dönmesi İltihabı

Dikkat ederseniz son zamanlarda geliştirilmeye çalışılan robotlara çeşitli insansı özellikler kazandırılmaya çalışılıyor. Fakat insanın özelliklerine baktığınızda aslında sayılmayacak kadar fazla olduğunu görürsünüz. O nedenle robotlara insansı özellikleri eklemek yüzlerce yıl daha sürebilir. Bu sayfada Plonidal Sinüs hastalarında görülen ve vücudun kendini yabancı cisimlere karşı nasıl koruma altına aldığını göreceğiz. Tabii ki konuyu daha net anlayabilmek için hastalığın yapısını bilmek gerekir. Kıl dönmesi büyük ölçüde kuyruk sokumu bölgesinde görülen ve vücudumuzun çeşitli yerlerinden dökülen kıl, tüy, elbise tozu gibi maddelerin cilt altına girmesi halidir.

Makat Akıntısı

Vücut Yabancı Cisimleri Algılayarak Önlem alır
Kuyruk sokumu bölgesinden cildi delerek deri altına giren yabancı maddeler için vücut hemen harekete geçerek koruyucu ve önleyici önlemlere başvurmaktadır. Bu kapsamda ilk olarak cilt altına giren kılları yok etmek adına bir sıvı salgılar. Beyaz renkteki bu sıvı maalesef beklenen etkiyi gösteremeyip, cilt altındaki yabancı cisimleri imha edemez. Sonrasında ise cilt altında biriken yabancı cisimleri koruyucu bir zar ile kaplayarak onların cilde temasını önlemektedir.

Salgılanan Sıvı Vücut Dışına Çıkması Gerekir
Cilt altındaki yabancı cisimleri imha etmek için salgılanan sıvı vücut dışına çıkması gerekir. Bunun içinde genelde kılların giriş deliklerini kullanmaktadır. Bu durumda makatta akıntı problemi ortaya çıkmaktadır. Makat akıntısı günlük 2-3 damla olacak düzeyde olup, iç çamaşırını ıslatacak düzeyde olmaktadır.

Kişide Ateşlenme Görülebilir
Cilt altında biriken kılları ciltten uzak tutmak için zar ile kapladığını belirttik, bu zar çok sağlam olmayıp, basit bir şekilde zarar görecek düzeydedir. Öyle ki sert oturuşlar, kuyruk sokumuna alınacak tekme gibi darbeler yanı sıra uzun yolculuk esnasında bu zar zarar görebilir. Bu şekilde kişide farklı sıkıntılar görülebilir. Bu sıkıntıların başında ise ateşlenme görülmektedir.

Kıl Dönmesi Apsesine Neden Olabilir
Makat akıntısı yada diğer adıyla kıl dönmesi iltihabı normal akış sürecinde ciddi bir soruna neden olmaz. Fakat bu akıntı her zaman düzgün bir şekilde devam etmeyebilir. Çünkü akıntının dışarı çıktığı delik yada delikler tıkanması halinde akıntı dışarı çıkamayarak apse dediğimiz soruna neden olmaktadır. Kıl Dönmesi apsesi ile ilgili ayrıca detaylı bir sayfa hazırlanmış olup, kesinlikle geç kalınmadan boşaltılması gereken bir sorundur. Yoksa geçen her zaman apsenin olduğu cilde hasar vermektedir.

Sonuç Olarak (Makat Akıntısı Ciddiye Alınmalıdır)
Kıl dönmesi belirtileri çok fazla olmayıp, en belirgin hali ilk etapta kuyruk sokumunda delik ve akıntı olmaktadır. Çamaşırı ıslatacak düzeyde bir akıntı problemi yaşıyorsanız mutlaka bir genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gereklidir.

IDEA Kliniklerde Ücretsiz Muayene İmkanı Sunuluyor
Son olarak güzel bir sağlık haberi verelim. Anal bölge ile ilgili yaşadığınız tüm sorunlar için IDEA kliniklerinden yararlanabilirsiniz. Alanında tecrübeli Proctoloji (Makat Hastalıkları) uzmanlarının görev yaptığı idea kliniklerde tüm hastaların muayenesi ücretsiz olarak yapılıyor.

Yapılan muayenede kıl dönmesi teşhisi konursa 5 dakika gibi kısa bir sürede Mikro Sinüsektomi yöntemi ile tedavi olursunuz. Apse olması halinde ise öncelikle apse boşaltılır ve hasta 2 ay sonra tedaviye gelmesi önerilir.

Yazar Kıl Dönmesi Uzman

329 Yorumlar

  1. Hocam ben 14 gün önce ameliyat oldum ve yara tutmamış dendi yara tekrardan açıldı şuan aşırı derecede bir akıntı var o bölgede bu normalmidir sebebi nedir nerde okuduysam 10 günde iglestim diye okudum 14 gün oldu daha tedavi olamadım bi öneriniz varmı

    • Kıl Dönmesi Uzman

      Merhaba,
      Ameliyat olduÄŸunuzda enfeksiyon varsa iyileÅŸme gecikir.
      Klasik yöntemlerle tedavi olduysanız yine iyileşme süreci uzayabilir.
      Öp. Dr. Seher Şirin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Whatsapp Destek
Ä°letiÅŸim Bilgilerimiz