Ana Sayfa / Pilonidal Sinus Hastalık Bilgileri / Pilonidal Sinüs Belirtileri

Pilonidal Sinüs Belirtileri

Uzmanlarımız tarafından hazırlanan makalede Pilonidal sinüs hakkında bilgi ve pilonidal sinüs vakasına neden olan durumlar ile pilonidal sinüs nasıl anlaşılır. Pilonidal sinüs belirtileri ve teşhis konusunda aydınlatıcı yazımızdan mutlaka faydalanmalısınız.

Pilonidal sinüs belirti ve bulguları

Pilonidal sinüs genellikle belirti vermeden uzun süre kalabilir.İlk oluştuğu dönemde doku içine giren kılların az olması sebebiyle 1-2 cm lik hafif ağrılı bir şişlik şeklindedir.Dikkatli bakıldığında kuyruk sokumu cildinde orta hatta  bir veya birkaç yerde kılların girdiği delikler görünür.

Tedavi geciktirilirse ve temizlik kurallarına dikkat edilmezse yeni delikler açılabilir bu şekilde çok sayıda giriş deliği oluşması mümkündür.Giriş deliği sayısının artması ve daha geniş alanda delikle oluşması tedaviyi güçleştiren bulgulardır.

Sağlığına dikkat etmeyen kişilerde çok kıl birikmesine bağlı olarak o alanda ceviz yada yumurta kadar şişlik oluşabilir ve giderek büyüebilir.Halk arasında kıllar yürür omur iliği ve barsakları sarabilir gibi düşünceler yanlıştır kıllar her zaman yumak halinde belli bir yerde kalır.

Sert oturma,düşme gibi travma sonucu kıl yumağını vücuttan ayıran kapsülün zedelenmesi halinde hafif bir akıntı şikayeti olur ve uzun zaman devam edebilir bu durumda akıntı bulgusuda eklenmiş olur.

Pilonidal sinüste şu bulguların biri veya hepsi görülebilir

-Giriş deliği yada delikleri

-Şişlik nohut kadar olabileceği gibi yumurta kadar da olabilir.

-Akıntı kıllara (karşı vücudun yaptığı salgıdır)

-Pis koku (akıntı sebebiyle olur)

-Bölge cildinde renk koyulaşması

-Ağrı

-Kaşıntı

Apseleşme varsa bu bulgulara şunlar eklenir;

-Şiddetli ağrı

-Şişlikte artma

-Kızarıklık

-Ateş

-Titreme

Bu şikayetlerin eklenmesi durumunda pilonidal sinüs apsesi düşünülür. Apseye müdahale sonrası genellikle apsenin boşaltıldığı yerde kalan delikten uzun süre cerahatli akıntı olur ancak apsenin ağır şeki geriledikten 1-2 ay sonra pilonidal sinüs tedavisi yapılabilir hatta apsenin tekrarından korunmak için yapılmalıdır.Pilonidal sinüs apsesi acil müdahale gereken bir durumdur.Bütün apseler gibi pilonidal sinüs apseside boşaltılarak tedavi edilir ek olarak antibiotik eklenir.

Kıl dönmesi belirtileri görüldüğünde herhangi bir şikayet yapmasada tedavi olunmalıdır,tedavisi geciktirildiğinde yeni kıllar girer,yeni apse alanları oluşabilir bu durumlarda hastalığın ilerlemesine ve tedavisinin güçleşmesine sebep olur.Erken dönemde tedavi yapılması ameliyat sonrası görülen tekrarlama ihtimalinide azaltır.

Yazar Kıl Dönmesi Uzman

42 Yorumlar

  1. Hocam merhaba kuyruk sokumu bölgesinde şişlik ve kızarıklık var ama delik akıntı vs hiç bir şey yok? Ne olabilir yanma ve ağrı çok oluyor

    • Kıl Dönmesi Uzman

      kıl dönmesi apsesidir.apse tedavisi yaptırmalısınız.doku iyileştikten sonra kıl dönmenizi tedavi ettirmelisiniz,tedavi öncesi mikrosinusektomi yöntemini araştırmanızı öneririm
      Op.Dr.Adil Altınsoy

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Whatsapp Destek
İletişim Bilgilerimiz